Výstroj na skialpinizmus

pozicovna skialp a lyzi rezervacia

Vzhľadom na to, že sme tento rok do našej požičovne prinášame novinku v podobe úplne novej kompletnej skialpinistickej výstroje, rozhodli sme sa vám niečo málo o nej napísať.  Od tejto zimy 2021/2022 vám bude k dispozícií:

  • 20 párov najmodernejších skialpinistických lyží značky Kästle
  • ľahké pinové viazania značky Kästle
  • stúpacie pásy značky Kästle
  • skialpinistické lyžiarky značky Scott
  • lyžiarske palice

LYŽE

Lyže pre skitouring a skialpinizmus musia byť ľahké pre ľahký výstup na stúpacích pásoch a ich jazdné vlastnosti musí spĺňať náročné požiadavky pre jazdu v rôznych druhoch snehu. Dôležitým parametrom je plocha sklznice, čím väčšia, tým väčšie vztlak a lepšiu manévrovateľnosť v hlbokom snehu. Špička a pätka majú často drážky pre upevnenie pásov, ktoré sa pred výstupom nalepí na sklznici. Takmer výhradne sa vyrába lyže sendvičovej konštrukcie z ľahkých a pevných materiálov – karbónu, titanalu, aramidu a rôznych druhov dreva, ako paulownia, buk, topoľ, balza, jaseň a pod. Lyže sú sa delí na ultraľahkom závodné (pár váži cca 1400 gramov), pre klasické lyžiarske túry (obvyklá šírka pod viazaním je 80-90 mm) a lyže pre turistov, ktorí kladú dôraz na jazdný komfort (freeride touring, freeride).

VIAZANIE

Viazanie slúži na spojenie lyže s topánkou. Viazanie pre skitouring a skialpinizmus umožňuje uvoľnenie päty pre výstup a jej aretáciu pre zjazd. Delí sa na rámová (špička je spojená s pätkou) a bezrámové. Rámová sú ťažšie, používajú sa hlavne pre freeride a viac sa podobajú bežným zjazdovým. Bezrámová sú doménou v kategórii race (závodné) a tour. Bezrámová, ktorým sa tiež hovorí pinová alebo Těchov) sú minimalistická, napriek tomu sú väčšinou bezpečnostné (DIN 5 – 10, niekedy až DIN 14) a v kategórii skitouring majú brzdy a sú nášľapná. Poskytujú zvyčajne tri polohy pätnej opierky. Pinové viazanie vymyslel a zrealizoval v roku 1984 Rakúšan Fritz Barthel.

STÚPACIE PÁSY

Stúpacie pásy sú najdôležitejšou súčasťou výbavy a tiež symbolom skialpinizmu. Lepí sa na sklznicu pred výstupom, pre zjazd sa odlepí a vloží do batohu. Stúpacie vrstvu tvorí mohair, nylon alebo zmes oboch materiálov. Mohér má výborný sklz a slúži aj za hlbokých mrazov, má však menšiu životnosť. Nylon má skvelú stúpavosť a horšie sklz, zato dlhú životnosť. Výborným kompromisom je zmes mohair + nylon. O komfortu rozhoduje aj kvalita lepiacej vrstvy – buď klasické lepidlo, makromolekularni priľnavosť alebo hybridné technológie. O pásy treba starať, spoľahlivo slúži po nasadení z teplej sušiarne.

ZAVOLAŤ
MAPA